Град Балчик

Балчик е един от най-магнетичните градове по Северното българско Черноморие. Името му идва от белия цвят на варовиковите скали, изграждащи тази част на Добруджанското плато, върху които е разположен. Намира се на около 45 км северно от град Варна , но административно е в област Добрич.

Най-ярката забележителност в града е вторият по големина ботанически комплекс в Европа – Ботаническата градина на Софийския университет и курортно-архитектурният комплекс „Двореца”, планиран и граден в началото на ХХ-ти век. Той е бил резиденция на румънската кралица Мария. Градината е проектирана през 1926 г. от швейцарския ботаник Жан Жони. По времето на кралицата е наричана „Градината на Аллах“. Днес заема площ от 65 декара. В нея е запазена уникалната колекция от кактуси – втора по големина в Европа след тази в Монако, както и други уникални растения. В ботаническата градина растат екзотични и рядко срещани дървета като: каучуково, бонбонено, книжно дърво, древно гинко, метасеквоя и едроцветна магнолия. Растителните видове са над 2000.

Градината в Балчик е определена и за спасителен център за конфискувани на границата растителни видове по Вашингтонската конвенция. Носител е на ордени за принос в науката и образованието.

Често заради този забележителен ботаническо-архитектурен комплекс в Балчик болшинството туристи пренебрегват останалите забележителности и възможности на града, както и неговата история. Траките са първите заселници на земите, върху които е разположен днешният град. По времето на античната колонизация на Черноморието градът се е наричал Дионисополис (градът на бог Дионис), а прабългарското му название е Карвуна. В Средните векове тук се е издигала крепостта Круни, която е бранила брега от нашествия по море.

Днес Университетската ботаническа градина в Балчик заедно с комплекс „Двореца”, както и знаменитият нос Калиакра на североизток са част и от движението 100 национални туристически обекта, в чийто списък са поставени под № 24.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *